خیانت در امانت ، مجازات و اثبات آن | گروه وکلای دادگستری ره جویان عدالت

خیانت در امانت

تعریف جرم خیانت در امانت:

اگر مالک یا متصرف شخصاً مالی را به دیگری بسپارد و امین به طور متقلبانه اقدام به تصاحب و یا تلف و یا استعمال بدون مجوز مال کند و پس از استرداد توسط مالک، امین مال را مسترد ننماید جرم خیانت در امانت محقق شده است.

مجازات خیانت در امانت:

مجازات جرم خیانت در امانت برابر است با جبران خسارت و 6 ماه الی 3 سال حبس می باشد. البته اگر از سفید امضاء و سفید مهری که به شخص سپرده شده باشد یا به هر نحوی بدست آمده باشد سوء استفاده شود، مرتکب به یک تا 3 سال حبس محکوم می شود.

اثبات جرم خیانت در امانت:

در مورد اینکه چگونه این جرم را می توان برای مرجع قضایی اثبات نمود و اینکه چگونه دادرسی و قاضی آنرا احراز می کند تا بتواند مجازات بر آن بار نماید باید اذعان نمود که همان طور که در تعریف جرم خیانت در امانت بیان شد؛ در این جرم باید چند عنصر مدنظر قرار گیرد:

اول) عنصر معنوی؛ یعنی متقلبانه بودن اقدام که همان قصد محرمانه است.

دوم) سپردن مال؛ اینکه مال به شخصی سپرده شده باشد.

سوم) عنصر مادی؛ اینکه تصاحب مال یا اتلاف مال و یا استعمال آن بدون مجوز می باشد که با جمیع شرایطی که بیان شد جرم خیانت در امانت ارتکاب می یابد.

البته با توجه مصادیق این جرم می توان اظهار نمود:

1- در خیانت در امانت به معنای اصلی و خاص؛ تقلب برای تصاحب مال پس از تسلیم مال به عمل می آید.

2- در سوء استفاده از سفید امضاء و سفید مهر، فریب و سوء استفاده از اعتماد که در قالب جرم خیانت در امانت قرار می گیرد و مجازات آن نیز بیان شد.

3- سوء استفاده مستخدمین دولت با تصاحب اوراق و اسناد که در ماده 604 قانون مجازات اسلامی مجازات 3 ماه تا یک سال حبس با جبران خسارت وارده پیش بینی شده است.

ارکان جرم خیانت در امانت:

اول) شرایط و ارکان تشکیل دهنده جرم خیانت در امانت به معنای خاص

الف- شرایطی که مقدم و لازم برای تحقق جرم خیانت در امانت هستند:

  • وجود قرارداد سابق و یا وجود شیء و تحویل شیء است و باید توجه کرد که عقودی که نقض آنها با احراز سایر شرایط منتهی به تحقق جرم خیانت در امانت می شود عبارتند از؛ اجاره- امانت (ودیعه)- رهن- وکالت- قرارداد انجام کار- وصف امانت ناشی از حکم قانون.
  • اصل کلی بر منقول بودن مال مورد خیانت در امانت
  • سپردن و تسلیم مال و استرداد آن

ب) شرایط و عناصر عام جرم خیانت در امانت به معنای خاص.

  • عنصر مادی که تصاحب، تلف، مفقود یا استعمال نمودن اموال امانی است.

ج) اضرار مالک یا متصرف: احراز این ایراد ضرر الزامی است ولو اینکه امین نفعی در خیانت خود نبرده باشد.

د) عنصر قانونی: که همانطور که بیان شد، طبق مادة 674 قانون مجازات اسلامی و 604 ق. مذکور و در اجرای مادة 27 قانون تأسیس اوراق بهادار مصوب 1345 (سوء استفاده از اوراق بهادار یا وجوه امانی توسط کارگزار، جرم خیانت در امانت تلقی می شود.

ارکان جرم خیانت در امانت از طریق سوء استفاده از سفید امضاء یا سفید مهر:

1- شرایط مقدم و لازم برای تحقق این جرم

الف) وجود سفید مهر یا سفید امضاء

ب) سپردن سفید مهر، مرتکب جرم

2- شرایط اختصاصی

الف) سوء استفاده از طریق انتقال ذمّه یا برائت ذمّه و نوشتن چیزی که باعث ایراد خسارت برای صاحب مهر یا امضاء گردد و این خسارت شامل خسارات مادی و معنوی می شود.

ب) قصد مجرمانه

3- رکن قانونی جرم

که ماده 673 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 است که برای این عمل یک سال تا سه سال حبس تعیین نموده است.

مجازات خیانت در امانت چک:

چک نوشته ای است که در ماده 674 قانون مجازات اسلامی مورخ 1392 اگر به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای وکالت یا در کار با اجرت یا بی اجرت به کسی داده شده باشد و قرار بر استرداد آن بوده باشد و یا قرار بوده است که به مصرف معینی برسد و شخصی که چک مزبور در نزدش بوده آنرا به ضرر مالک یا متصرف استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود نماید، به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.

هزینه دادرسی خیانت در امانت

دعاوی کیفری از حیث هزینه دادرسی به دو دسته دعاوی مربوط به چک بلامحل و سایر دعاوی (دعاوی مشخص) تقسیم می‌شود، هزینه ابطال تمبر برای تقدیم شکواییه در دعاوی کیفری مشخص 50000 ریال یعنی پنج هزار تومان است، این هزینه در دعاوی مربوط به صدور چک بلامحل با توجه به میزان چک متغیر خواهد بود، همچنين طرح دعاوی در محاکم شورای حل اختلاف رایگان نیست و این محاکم بابت شروع دعوا هزینه‌ای به میزان 30000 ریال دریافت می‌دارند.

 

در صورتیکه نیاز به مشاوره دارید میتوانید به صورت رایگان مورد حقوقی خود را از طریق تلفن با همکاران ما مطرح کنید و یا در صورت تمایل به مشاوره حضوری با مراجعه به سایت در قسمت قرار مشاوره ، زمان مشاوره خود را ثبت کنید تا همکاران ما در اسرع وقت با شما تماس بگیرند و قرار مشاوره شما را قطعی کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *